هر کس جعفر بن محمّدعلیهما السلام را به کار و کوشش متصف ساخته اینویژگى را با صفت زهد و طاعت وى مقرون کرده است. اینک برخى ازسخنانى را که در این باره از شخصیتهاى مختلف نقل شده است، بیانمىکنیم:
مالک، پیشواى مذهب مالکى مىگوید: "جعفر از یکى از این سه خصلت خارج نبود: یا نماز مىخواند یا روزه مىداشت و یا قرآن تلاوتمىکرد".(1)
و نیز گفته است:
"هیچ چشم و هیچ گوشى ندید و نشنید و بر قلبى خطور نکرد که انسانى از نظر علم و عبادت و پرهیزکارى برتر از جعفر بن محمّدالصادق(علیه السلام) باشد".(2)
ابو الفتح اربلى وزیر گوید:
"جعفر بن محمّد، نفس شریف خود را وقف عبادت کرده و آن را بر طاعت و زهد واداشته بود و خود را به دعا و تهجد و نماز و تعبد مشغول ساخته بود".
یکى از معاصران آن حضرت روایت مىکند که ابو عبداللَّه الصادق را در مسجد النبى(صلى الله علیه و آله) به حال سجده دیدم. نشستم و چون دیدم سجده آن حضرت به درازا انجامید با خودم گفتم که تا وقتى امام در سجده است به گفتن تسبیح مشغول شوم. به گفتن ذکر سبحان ربى و بحمده استغفر ربى و اتوب الیه پرداختم. سیصد و شصت و چند بار این ذکر را گفته بودم که امام سر از سجده برداشت.(3)
اوجبّه خشن و کوتاهى از پشم دربرمىکرد و
امام صادق(علیه السلام) پیراهن خشن و کوتاهى از پشم در برمىکرد و حلّهاى بر روى جامهاش مىپوشید و مىفرمود: ما جبّه پشمین را براى خدا مىپوشیم و حلّه را براى شما مردم .
حلّهاى بر روى جامهاش مىپوشید و مىفرمود: ما جبّه پشمین را براى خدا مىپوشیم و حلّه را براى شما.(4)
آن حضرت را مىدیدند که پیراهنى درشت بافت و خشن در زیر جامهاش به تن کرده و روى آن جبّهاى پشمین پوشیده و روى آن هم پیراهنى درشت بافت دربرکرده است.
به میهمانانش گوشت مىخورانید و خود گوشتها را با دست خویشپاک مىکرد، امّا خوراک خودش سرکه و زیتون بود و مىفرمود: اینخوراک ماست، خوراک پیامبران.(5)
پینوشتها:
1 و 2- تهذیب التهذیب، ج2، ص105.
3- اعیان الشیعه، ج4، ص 138 .
4- الامام الصادق، علّامه مظّفر، ج1، ص270 .
5- همان .
برگرفته از کتاب هدایتگران راه نور، زندگانى امام جعفر صادق(علیهالسلام)، نوشته آیة الله حاج سید محمد تقى مدرسى، ترجمه محمدصادق شریعت .
طبقه بندی: سجده